Egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé.
Az átmeneti "meleghullám" hétfőn éri el tetőpontját, akkor nagy területen emelkedik a hőmérséklet 15 fok fölé, sőt néhol rövid ideig akár 18-20 fokot is mérhetünk majd. Kedden még folytatódik az igen enyhe idő, de néhány fokkal már mérséklődik a nappali felmelegedés. Napközben egy hidegfronthoz kapcsolódó csapadékzóna halad át felettünk, így átmenetileg többfelé kell számítani esőre, záporra.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, néhol azonban felszakadozhat a felhőzet. Eleinte többfelé lehet eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 8-10 fokig csökken a hőmérséklet.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra általában 15-17 fokig melegszik a levegő, de néhol akár 18-20 fok is előfordulhat.

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet, rövid napos időszakok is lehetnek. Napközben szórványosan valószínű eső, zápor. A délnyugati, majd a későbbiekben északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepétől egyre változékonyabbra és hűvösebbre fordul az idő. Északnyugati áramlással több hullámban hideg, többnyire nedves léghullámok érkeznek fölénk, így gyakran kell számítani esőkre, havas esőkre.  A derültebb éjszakákon megjelennek a gyenge fagyok, napközben pedig többnyire 5-8 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, szalinay, időjárás