Hazánk időjárását egy ciklon alakítja, amelynek áramlási rendszerében enyhe, eleinte nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk.

Péntekig még folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő, majd a hétvégére szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet. Folytatódik az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 10 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. Vasárnaptól felerősödik felettünk a déli áramlás, amellyel még az eddigieknél is melegebb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, néhol azonban felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Eleinte csak elszórtan, majd a délutáni, esti órákban már egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: eleinte borult, esős idő várható, majd a délutáni, esti órákban csökken a csapadékhajlam, helyenként a felhőzet is felszakadozhat majd. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. A délnyugati, déli szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől szárazabb, egyre enyhébb levegő alakítja időjárásunkat, a legmagasabb nappali hőmérsékletek hétfőn már elérhetik a 15-16 fokot. Kedden egy mediterrán ciklon érkezik fölénk, kiadós esőre és lehűlésre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, eső, időjárás