Átmenetileg északnyugatira fordult felettünk az áramlás, amellyel grönlandi eredetű, hideg léghullámok érkeztek fölénk. Ezek a légtömegek azonban csak a magasban okoznak jelentős lehűlést, a levegő alsóbb rétegeiben nem hoznak télies időt.

Csütörtökön és pénteken szeles, felhőátvonulásos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg hózápor. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 6-8 fok között alakulnak majd, de az erős szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk. Szombat hajnalra nyugalomba jut felettünk a hidegfront, mérséklődik a szél, így a hajnali órákban hosszú idő után, ismét megjelennek a gyenge fagyok.

Napközben már délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, visszatérnek a 10 fok feletti hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor, esetleg hózápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

Péntek: felhőátvonulások lesznek több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 6-9 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a meglehetősen változékony, de összességében igen enyhe idő. A hétvégi naposabb idő után, a jövőhét elején ismét csapadékosabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , havazás, tél, fagy, lehűlés, időjárás