A Kárpát-medence felett tartós nyugati, délnyugati áramlás alakult ki, mellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, igen enyhe levegő érkezik fölénk. A következő napokban folytatódik a  változékony, az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb idő. Időnként kisebb csapadékzónák haladnak át felettünk, ezekből szórványosan előfordulhatnak majd esők, záporok, de jelentős csapadék sehol sem várható.

Csütörtökön inkább a napsütésé lesz a főszerep, ennek hatására magasra kúszik a hőmérő higanyszála, a kora délutáni órákban helyenként 14-15 fokot is mérhetünk majd. Péntektől már nedvesebb levegő érkezik fölénk, több lesz a felhő és szórványosan kisebb esők, záporok is előfordulhatnak majd. A kevesebb napsütés miatt átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is jóval enyhébb idő várható az ilyenkor szokásosnál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csak néhol lehetnek tartósabban ködös időszakok. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 12-14 fok között alakul, de a ködösebb tájakon, elsősorban a Balaton térségében ennél hűvösebb várható. A késő esti órákra 3-5 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, csak helyenként süthet ki rövid időszakokra a nap. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 6-9 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható,helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet, rövid napos időszakok is lehetnek. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 6-9 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a szokatlan, már-már rendkívüli enyheség. Vasárnaptól az eddigieknél is melegebb levegő érkezik fölénk, a jövőhét elején néhány helyen akár 16-18 fokot is mérhetünk majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: olvad, enyhülés, tél, tavasz, fagy, időjárás