Az elvonuló csapadékzóna mögött északira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Napról-napra csökken a hőmérséklet, a hét legvégén már erős éjszakai lehűlésre és napközben is 0 fok alatti maximum hőmérsékletekre számíthatunk. Pénteken eleinte még előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, majd a déli óráktól várhatóan felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is kissé melegebb lesz az átlagosnál.

Szombaton a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, legfeljebb néhol fordulhat elő futó hózápor.

Vasárnapra a Kárpát-medencétől délre egy újabb mediterrán ciklon alakul ki, melynek csapadékzónája ezúttal határainkon kívül marad, így számottevő havazásra nem kell számítani. A ciklon felhőzete azonban benyúlhat megyénk fölé, ezért a szombatinál jóval kevesebb lesz a napsütés. A déli ciklon hátoldalán további erős hideg beáramlás várható, amit a megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északi jelez majd. Tovább csökken a hőmérséklet, egész napos fagy várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte még borult idő várható esővel, havas esővel, majd a déli óráktól megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó hózápor. Az északi szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Legfeljebb néhol alakulhat ki hószállingózás. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete -5,-7 fok között alakul, de a borult tájakon ennél kissé enyhébb idő várható. A délutáni órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig fagyos téli idő várható, majd ezt követően újabb enyhülés kezdődik!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hófúvás, havazás, , fagy, lehűlés, tél, időjárás