Változás előtt áll időjárásunk, az enyhe léghullámok utánpótlása megszűnik, a hét közepétől fokozatos lehűlés kezdődik. Eleinte északnyugatira, majd a hét második felétől már északira, északkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre hidegebb levegő érkezik fölénk.

Csütörtökig azonban még marad átlagosnál enyhébb idő. Napról- napra kissé hűl a levegő, de a legmagasabb nappali hőmérsékletek még az időszak vége felé is 5 fok körül alakulnak majd.

Szerda estig egy hidegfront alakítja időjárásunkat, szeles, felhőátvonulásos időre számíthatunk. Jelentős csapadék nem várható, de futó záporok, néhol hózáporok előfordulhatnak majd.

Csütörtök napközben már egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, az esti óráktól egyre többfelé valószínű eső, zápor. A késő esti, éjszakai óráktól a ciklon hátoldalán már hidegebb levegő érkezik fölénk, így az esőt helyenként már havas eső, hó is felválthatja majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor. A nyugati, majd délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 8-11 fok között alakul. A késő esti órákra 3-5 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. Néhol előfordulhat futó zápor, havas eső zápor. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor. A késő esti óráktól helyenként már havas eső, hó is lehet. A délkeletire forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a pénteken áthaladó ciklon mögött, a hétvégére hideg levegő áraszt el minket, jelentős lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, enyhülés, időjárás, tavasz, tél