Délnyugat felől váltakozó nedvességtartalmú, igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban is folytatódik a meglehetősen változékony, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő.

Hétfőn eleinte lehetnek napos időszakok, majd a délutáni óráktól ismét nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, megnövekszik a felhőzet és többfelé várható eső, zápor. Helyenként hevesebb záporok is előfordulhatnak villámlás és dörgés kíséretében. A megerősödő délnyugati szélben általában 10-13 fok közé melegszik majd a levegő.

Kedden ismét csökken a csapadékhajlam, napközben a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

Szerdától változás kezdődik időjárásunkban, megszűnik az enyhe levegő utánpótlása, fokozatosan északnyugatira fordul felettünk az áramlás.

Napközben egy hidegfront éri el megyénket, a megerősödő, időnként viharossá fokozódó széllel néhány fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk a magasban. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még mindig jóval enyhébb idő lesz az átlagosnál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elsősorban a délutáni óráktól számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Megerősödik, néhol viharossá fokozódik a délnyugati szél. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A késő esti órákra 5-8 fok közé hűl a levegő.

Kedd: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat kisebb zápor. A délnyugati szél időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: pénteken egy újabb ciklon éri el hazánkat, egyre többfelé várható csapadék. Eleinte eső várható, majd az érkező hidegebb levegő hatására havazás. A ciklon hátoldalán a hétvégétől igen hideg levegő érkezik fölénk, erős lehűlés veszi kezdetét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: olvad, ciklon, eső, tavasz, havazás, tél, , időjárás