Délnyugati áramlással több hullámban enyhe, nedves levegő érkezik fölénk, ezért a következő napokban is folytatódik a többnyire csapadékos, az átlagosnál jóval enyhébb idő. Kedd reggelig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, ezekből összességében jelentős mennyiségű eső is hullhat. Vasárnap és hétfőn többnyire erősen felhős, vagy borult idő  várható, de lesznek helyek ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Többfelé várható eső, zápor, sőt hétfő délután néhol gyenge zivatar is előfordulhat majd. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hét elején már 10 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók.

Kedden már eltávolodik térségükből a ciklon, mögötte északnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel szárazabb, kissé hidegebb levegő érkezik fölénk. Napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet és már csak néhol alakulhat ki futó zápor. A lehűlés egyelőre csak a magasban érezteti majd hatását, továbbra is 10 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. 

A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan. Az egymás után érkező esőzónák között akár hosszabb szünetek is lehetnek majd.

 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Vasárnap: erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat majd a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét második felétől fokozatos lehűlés várható, a hétvégén már télies hőmérsékletekre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, változékony, időjárás