Egy ciklon áramlási rendszerében egyre enyhébb és nedvesebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medencébe, ezért a következő napokban csapadékos, de az átlagosnál már jóval enyhébb időre számíthatunk. Szombattól hétfőig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, összességében jelentős, egyes helyeken akár nagy mennyiségű eső is hullhat. További jelentős felmelegedés várható, a hétfő déli órákban már kevéssel 10 fok feletti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. A tartósabb esők mellett helyenként megjelenhetnek majd a tavaszias záporok, esetleg zivatarok is.

A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása egyelőre még bizonytalan. Az egyes esőzónák érkezése között hosszabb-rövidebb szünetek is lehetnek majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat majd a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor. 

A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A félutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. Késő estére 1-3 fok közé hűlhet a levegő.

Vasárnap: többnyire borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható jelentős eső, zápor. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat majd a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar is kialakulhat majd. A délnyugati, nyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra többnyire 8-11 fokig melegszik a levegő, de néhol akár 13-14 fok is előfordulhat majd.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik az enyhe idő, majd ezt követően fokozatos lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, enyhülés, tavasz, tél, időjárás