A kiadós havazást okozó ciklon mögött fokozatosan nyugatira, délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A következő napokban fokozatos enyhülés kezdődik, de az időjárás változékony jellege megmarad. Csütörtökön és pénteken az erősen felhős ég mellett még több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, gyenge csapadék legfeljebb elvétve fordulhat majd elő. Szombaton már egy újabb ciklon csapadékzónája éri el megyénket, beborul az ég és egyre többfelé kezdődik tartós esőzés. Reggel még előfordulhat gyenge fagy, napközben azonban tovább melegszik a levegő, a legmagasabb hőmérsékletek már elérhetik az 5 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, kevés napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat kisebb eső, esetleg havas eső. A délnyugati, nyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. Késő estére -2,-4 fokig hűl a levegő.

Péntek: eleinte még lehetnek napos időszakok, majd napközben már erősebben is megnövekedhet a felhőzet és néhol kisebb eső is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-7 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 1-3 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Néhol kezdetben ónos eső is előfordulhat majd. A nyugati, délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a csapadékos, enyhe idő, majd ezt követően újabb lehűlés kezdődik!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, enyhülés, időjárás