Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a várható ónos eső miatt!

A Kárpát-medencét kitöltő hideg levegő fölé enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek, ezért a következő napokban változékony, de kissé már enyhülő időre számíthatunk. Szerda estig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk. Eleinte még mindenhol havazás várható, majd kedd estétől a magasban zajló enyhülés hatására már egyre inkább vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk. Kedden eleinte még száraz idő várható, majd a délutáni órákban egy újabb ciklon csapadékzónája éri el megyénket. Erősen megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól egyre többfelé várható havazás, majd fagyott eső, később ónos eső.

Ábránk egy nagyobb felbontású UM modell, csapadék halmazállapot előrejelzése kedd 18 órára. Délnyugat felől egy újabb csapadékzóna éri el Somogy megyét. A magasban zajló enyhülés miatt már ónos eső valószínű. A rózsaszínnel jelölt területeken jelentősebb ónos eső várható.

Szerdán a nap nagy részében borongós idő várható, többfelé újabb vegyes csapadékkal, néhol azonban akár jelentősebb hóesés sem kizárt. Csütörtökre már jelentősen megenyhül az idő, az időjárás változékony jellege azonban megmarad.

A kedd estétől várható csapadék menyisége, területi eloszlása, valamint halmazállapota meglehetősen bizonytalan. A csapadék halmazállapota térben és időben is változhat majd!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte csapadékmentes idő várható, majd a délutáni óráktól megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű havazás, fagyott eső, majd ónos eső. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. Késő estére -1,-3 fok közé hűl a levegő.

Szerda: túlnyomóan borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé valószínű ónos eső, havas eső, havazás. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: eleinte még felhős idő várható, szórványosan vegyes halmazállapotú csapadékkal, majd a későbbiekben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-5 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében már az átlagosnál enyhébb időre számíthatunk, igaz az időjárás változékony jellege megmarad.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hófúvás, ónos, eső, , havazás, időjárás, tél