Kelet, északkelet felől továbbra is hideg levegő érkezik fölénk, ezért a következő néhány napban még folytatódik az igazi téli idő. Tőlünk délnyugatra ugyanakkor egy ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszerében már enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk a magasban.

A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ennek hatására változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk.

Szerda estig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk. Hétfőn még egyértelműen havazás várható, majd kedd estétől a magasban történő enyhülés hatására a hó mellett már vegyes halmazállapotú csapadékra, ónos esőre, fagyott esőre, illetve havas esőre is számíthatunk majd.

A következő három nap időjárás Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. A délelőtti órákban egyre többfelé kezdődik havazás, amely várhatóan a délutáni órákra meg is szűnik. A délkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik, ezért néhol kisebb hófúvások is kialakulhatnak majd. A délutáni órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. Késő estére -5,-7 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte előfordulhat több-kevesebb napsütés, majd a délutáni órákban ismét megnövekszik a felhőzet és estétől már kisebb havazás, helyenként ónos eső is előfordulhat majd. A keleti, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -6,-9 fok között alakul, de a derült helyeken -10 fok alá is hűlhet a levegő. Hajnalban többfelé képződhet zúzmarás köd. A délutáni órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul.

Szerda: többnyire borult idő várható, csak kisebb körzetekben vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. A késő esti órákig többfelé valószínű ónos eső, havas eső, havazás. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul.

Távolabbi kilátások: a hét második felétől már jelentős enyhülés kezdődik, az időjárás változékony jellege azonban megmarad.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hófúvás, havazás, , tél, időjárás