Keleti, északkeleti áramlással továbbra is hideg léghullámok érkeznek fölénk, ezért folytatódik az igazi téli idő. Tőlünk délre ugyanakkor egy mediterrán ciklon alakul ki, ennek áramlási rendszerében enyhe, nedves levegő érkezik fölénk a magasban, így egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. A két levegőfajta felettünk keveredik majd egymással, ennek következtében növekszik a csapadékhajlam.

Szombat délutántól délnyugat felől megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható hószállingózás, gyenge havazás. A vasárnap déli órákig 3-5 cm friss hó is hullhat. A nagyobb mennyiség a megye déli, délnyugati tájain várható, a Balaton térségében ennél már jóval kevesebb hó valószínű. A hőmérsékletek egész nap fagypont alatt alakulnak, így a lehulló hó mindenhol megmarad majd.
Hétfőn az átmeneti csapadékszünet után újabb ciklon éri el térségünket, a délutáni óráktól egyre többfelé kezdődik havazás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős időszakok, majd napközben megvastagszik a felhőzet és a késő délutáni óráktól egyre többfelé kezdődik gyenge havazás. A keleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A késő esti órákra -2,-4 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, szórványos kisebb havazással, hószállingózással. A keleti szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákra -1,-3 fok közé enyhül a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak kisebb körzetekben szakaduzhat fel a felhőzet. Eleinte csak néhol, majd napközben egyre többfelé várható havazás. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. A délutáni órákra -1,-3 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik az igazi téli idő, majd a hét második felében jelentős enyhülés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , tél, 2016, havazás, időjárás