A következő napokban folytatódik az igazi téli idő. Szombattól egy mediterrán ciklon közelíti meg a Kárpát-medencét, ennek hatására változékonyabbra fordul időjárásunk. A ciklon áramlási rendszerében dél felől enyhe, nedves, ugyanakkor északkelet felől továbbra is hideg, száraz levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik majd egymással, ennek következtében növekszik a csapadékhajlam.

Szombat délután eléri megyénket a ciklon csapadékzónája, egyre többfelé kezdődik hószállingózás, gyenge havazás. A havazás vasárnap is folytatódhat, elsősorban a megye déli tájain hullhat számottevő, néhány centiméteres hó. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, marad az egész nap fagyos idő, így a lehulló hó mindenütt megmarad majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: az erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, gyenge hózápor. A keleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. Késő estére -3,-6 fok közé hűl a levegő.

Szombat: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól egyre többfelé várható kisebb havazás. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-2 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé, főleg a megye déli felén várható havazás. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-2 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a havas, téli idő, majd ezt követően enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, havazás, , tél, lehűlés, időjárás