Kelet, északkelet felől szibériai eredetű, hideg léghullámok érik el a Kárpát-medencét, ennek hatására a következő napokban markáns lehűlés veszi kezdetét, megérkezik az igazi téli idő. A fölénk érkező levegő meglehetősen száraz lesz, ezért havazás nem kíséri majd a hideget, túlnyomóan napos időre számíthatunk.

Kedd napközben eleinte még felhős, helyenként tartósan ködös idő valószínű, majd az érkező szárazabb levegő hatására már felszakadozhat a felhőzet, napsütés azonban még csak kisebb körzetekben várható. Szerdától már egyértelműen a napsütésé lesz a főszerep, ennek ellenére azonban tovább csökken a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte többnyire felhős, néhol tartósan ködös időre számíthatunk, majd a késő délutáni óráktól megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A keleti, északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, az alacsonyabb értékek a tartósan ködös helyeken lesznek. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órákban 0 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A keleti szél néhol megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok között alakul. A délutáni órákra -1,-3 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a száraz, hideg idő, majd vasárnaptól már kissé enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű kisebb havazás. Hétfő hajnaltól növekszik az ónos eső veszélye.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ónos eső, tél, havazás, , lehűlés, időjárás