A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, amely a következő napokban sem változtatja helyzetét, ezért folytatódik a csendes, párás, helyenként tartósan ködös idő. Csütörtökön az anticiklon fölé kissé nedvesebb léghullámok érkeznek, de jelentős csapadék sehol sem várható, legfeljebb szitálás, esetleg gyenge eső fordulhat majd elő. A sok felhő miatt viszonylag alacsony lesz a napi hőingás, azaz nem sok különbség lesz az éjszakai és nappali hőmérsékletek között.

Péntektől már megmozdulhat felettünk a levegő, néhány helyen felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet, ennek hatására pedig kissé erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: túlnyomóan borult, párás, néhol tartósan ködös időre számíthatunk, legfeljebb kisebb körzetekben bújhat elő rövid időre a nap. A szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakulnak, de a tartósan ködös helyeken nem lesz sokkal melegebb 0 foknál. Késő estére 0,+3 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: többnyire borult, párás, helyenként ködös időre számíthatunk, csak kevés helyen vékonyodhat el a felhőzet. Néhol előfordulhat szitálás, jelentéktelen eső. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban már felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid napsütés is előfordulhat majd. Néhol tartós ködfoltokra is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon ennél hidegebb lesz.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől szárazabb, egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek már elérhetik a 10 fokot.

A fehér karácsony esélye a jelenlegi modellszámítások szerint: 0%

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: karácsony, tél, havas, , köd, időjárás