Európa északnyugati, északi területei felett ciklonok haladnak egymás után, a Kárpát-medence ezek előoldali, enyhe áramlásába tartozik. Hazánk felett továbbra is a nyugati, óceáni áramlások uralkodnak, ezekkel pedig többnyire enyhe léghullámok érkeznek fölénk. Időnként lelassulnak felettünk az áramlások, ilyenkor átmenetileg ködösebbre fordul az idő, a hőmérsékletek azonban még így az átlagos felett alakulhatnak majd.

A jelenlegi számítások szerint, az ünnepek előtti napokban erősebb ciklon-előoldali áramlásba kerül a Kárpát-medence, azaz délnyugati áramlással egyre enyhébb léghullámok árasztják el térségünket. Jelentős felmelegedés kezdődik, amely várhatóan az ünnep időjárását is meghatározza majd.

Főleg délnyugaton, azaz térségünkben lehet kifejezetten enyhe a karácsony, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 10 fok körül alakulhatnak majd. Kis eséllyel ugyan, de kialakulhat ködpárnás időjárási helyzet is, ebben az esetben szerényebb hőmérsékletekre számíthatunk.

A hó és hideg tehát idén is "hiánycikk" lesz, az igazi tél még sokat várat magára!

ezt a látványt, úgy tűnik idén nem élvezhetjük :(
ezt a látványt, úgy tűnik idén nem élvezhetjük :(

Megjegyzés: a középtávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű! Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

1. Ábra: Európa északi tájain ciklonok okoznak változékony, gyakran csapadékos időt. A kontinens középső területei ezen ciklonok előoldali, enyhe áramlásába tartoznak. Ebben az időjárási helyzetben karácsonyig nem várható lényeges változás, sőt felerősödhet felettünk a délnyugati áramlás.

2. Ábra: délnyugati áramlással igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk. (december 25.)

3. Ábra: hazánk délnyugati tájaira a 10-12 fokos izoterma is benyúlhat majd. (várható maximum hőmérsékletek december 25-re)

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, karácsony, , tél, időjárás