A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, ezért folytatódik a csendes, párás, néhol tartósan ködös idő. Az anticiklon fölé időközben kissé hidegebb, nedvesebb léghullámok érkeznek, ezért átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés és egyúttal változékonyabbra fordul időjárásunk.

Csütörtökig többnyire borongós időre számíthatunk, csak kisebb körzetekben süthet ki rövidebb időszakokra a nap. Jelentős csapadék ugyan nem valószínű, de szitálás, esetleg ónos ködszitálás előfordulhat majd. A felhőzet miatt mérséklődik a éjszakai lehűlés, ugyanakkor gyengül a nappali felmelegedés, a tartósan ködös tájakon napközben sem lesz melegebb 0,+2 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak kisebb körzetekben szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. A délkeleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de a tartósan ködös helyeken 0 fok várható. A késő esti órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő.

Szerda: többnyire erősen felhős, borult időre számíthatunk, csak kisebb körzetekben bukkanhat elő a nap. Helyenként tartós ködfoltokra is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon 0 fok várható.

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Néhol előfordulhat szitálás, jelentéktelen eső. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő, helyenként azonban ennél is hidegebb lesz.

Távolabbi kilátások: péntektől jelentős változás kezdődik időjárásunkba. Délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén már 10 fok körüli nappali hőmérsékletek várható. Eleinte még borongós idő várható, majd a későbbiekben már felszakadozhat a felhőzet.

A fehér karácsony esélye a jelenlegi modellszámítások szerint: 0%

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borús, lehűlés, tél, ősz, időjárás