A Kárpát-medence felett északnyugati áramlás alakult ki, amellyel több hullámban hideg levegő érkezik fölénk, ezért folytatódik az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, vagy annál kissé hidegebb idő. Tőlünk délre ugyanakkor egy mediterrán ciklon örvénylik, amely kissé nedvesebb levegőt szállít fölénk, így a következő napokban meglehetősen változékony időre számíthatunk.

Többnyire erősen felhős idő várható, csak kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. Nagy területre kiterjedő, jelentős csapadék nem lesz, de kisebb esők, gyenge havas esők, főleg a megye déli tájain időnként előfordulhatnak majd. A derült éjszakákon fagy várható, napközben pedig többnyire 3-5 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak helyenként süthet ki rövid időre a nap. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, esetleg havas eső. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A késő esti órákra 0,+2 fokig hűl a levegő.

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Néhol előfordulhat jelentéktelen csapadék. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: nagyrészt erősen felhős idő várható, helyenként azonban szakadozottabb lesz a felhőzet, rövid napos időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, havas eső. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a mostanihoz hasonló idő, majd vasárnaptól, illetve a jövőhét elejétől kisebb enyhülés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, felhő, köd, ősz, csapadék, eső, időjárás