Egy markáns hidegfronthoz kapcsolódó csapadékzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását, ezért ma borongós, esős időre számíthatunk. A vasárnap reggeli órákig többfelé hullhat összességében jelentős, akár 20mm-t is meghaladó mennyiségű csapadék. A legtöbb eső a megye déli tájain valószínű, ugyanakkor lesznek helyek, ahol a lehulló csapadék mennyisége a 10 mm-t sem éri majd el. A szombat délutáni órákban helyenként hosszabb szünetek is lehetnek majd a csapadékhullásban.

Napközben fokozatosan északnyugatira fordul a szél, amellyel megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása.

Vasárnap reggel, illetve délelőtt még előfordulhat kisebb eső, havas eső, majd egyre szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A délutáni órákban már csak néhol lehet gyenge csapadék. Jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, délután már csak 4-6 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.
Hétfő hajnalban a derültebb, szélvédett tájakon fagy várható, napközben pedig folytatódik a november végének megfelelő idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A késő esti órákra 4-6 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte még előfordulhat kisebb csapadék, majd a délutáni órákban felszakadozik a felhőzet, már csak néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor, esetleg hózápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor, esetleg hózápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét nagy részében folytatódik a többnyire átlagos hőmérsékletű, kissé változékony idő. Időnként gyenge frontok súrolhatnak majd minket, de ezekből legfeljebb jelentéktelen záporok, esetleg hózáporok fordulhatnak majd elő. A jövőhét vége felé kisebb enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás