A következő napokban véget ér a hetek óta tartó igen enyhe idő, vasárnaptól már az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékleteket mérhetünk majd. A változást egy ciklonnak köszönhetjük, amely csapadékzónájával a péntek esti órákban éri el hazánkat. Napközben eleinte még lehet kevés napsütés, majd fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti órákban már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. 

Ma még kellemes idő várható, a délutáni órákban 15 fok körüli csúcshőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szombaton felettünk lesz a a ciklon csapadékzónája, többnyire borongós, esős időre számíthatunk. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása még bizonytalan, de a vasárnap hajnali órákig összességében akár 10-30 mm eső is hullhat. A 20 mm körüli, vagy e feletti mennyiségű csapadék a megye déli harmadán valószínű. Napközben megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északnyugati szél, amellyel megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása.

Vasárnap hajnalig még előfordulhat kisebb csapadék, majd egyre szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

Napközben a változóan felhős ég mellett, már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből azonban néhol előfordulhatnak majd jelentéktelen záporok, esetleg hózáporok. Jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 4-6 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még lehetnek napos időszakok, majd napközben fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de jelentős csapadék az esti órákig még nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 15 fok körül alakul. Késő estére 10-12 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: eleinte még erősen felhős idő várható, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol előfordulhat jelentéktelen zápor, esetleg havas eső zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a november végének megfelelő hőmérsékletű idő. Az éjszakák hidegek lesznek, többfelé várható fagy, napközben pedig többnyire 5 fok körül alakulnak majd a legmagasabb hőmérsékletek. A hét második felében kisebb enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, szalinay, időjárás