Nyugati áramlással továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő egy-két napban még folytatódik a mostanihoz hasonló idő. Az enyhe éjszakákat viszonylag kellemes nappalok követik, a legmagasabb hőmérsékletek többnyire 15 fok körül alakulnak majd.

Péntektől jelentős változás kezdődik időjárásunkban, egyre inkább egy erősödő ciklon hatása alá kerülünk. Eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd.

Szombaton felettünk lesz a ciklon csapadékzónája, kiterjedt, tartós esőzésre számíthatunk. A mostani számítások szerint, a vasárnap hajnali órákig akár 20-30 mm eső is hullhat, a legtöbb csapadék Somogy megye déli, délnyugati tájain valószínű. Napközben megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél és ezzel együtt megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása. A napi maximum hőmérsékletek még a délelőtti órákban állnak be, majd ezt követően fokozatosan hűl a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósabban felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul, de a felhős tájakon 10-13 fok várható. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

Péntek: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és az esti órákban helyenként már eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati, nyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: túlnyomóan borult, esős idő várható. Többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak, de a déli óráktól megkezdődik a lehűlés, csökken a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, megkezdődik a felhőzet felszakadozása, már csak néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor, esetleg hózápor. Tovább hűl a levegő, napközben már csak 5 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. A jövőhét elején is folytatódik a többnyire száraz, kora télies hőmérsékletű idő. A derült, szélcsendes éjszakákon akár -4,-5 fokig is lehűlhet a levegő, míg napközben többnyire 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, felhő, ősz, köd, lehűlés, eső, csapadék, időjárás