Nyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú és hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk, ezért folytatódik a kissé változékony, de összességében az átlagosnál jóval melegebb idő.

Szerdára virradóra egy gyenge hidegfront érinti megyénket, amely jelentős változást most sem okoz időjárásunkban. A front útját átmeneti felhőzetnövekedés és szélerősödés kísérheti majd, számottevő csapadék azonban nem várható, sőt a nappali órákban már inkább a napsütésé lesz a főszerep.

Csütörtökön is folytatódik a változóan felhős, napos, helyenként ködös idő, legfeljebb néhány fokkal mérséklődhet majd a nappali felmelegedés.

Péntektől jelentős változás kezdődik időjárásunkban, egyre inkább egy erősödő ciklon hatása alá kerülünk. Eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet, de az esti órákig még csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor. Egyelőre még folytatódik az enyhe idő, a délutáni órákra a felhős idő ellenére is 15 fokig melegszik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte még előfordulhatnak felhős területek, majd napközben egyre több lesz a napsütés. Legfeljebb néhol fordulhat elő jelentéktelen zápor. A nyugati, északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősebben felhős, illetve ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra általában 14-16 fok közé melegszik a levegő, de a felhősebb tájakon 12-13 fok várható.

Péntek: eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet, de az esti órákig csak néhol alakulhat ki eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvége időjárását egy mediterrán ciklon alakítja, többfelé várható jelentős, helyenként nagy mennyiségű eső. A ciklon hátoldalán vasárnaptól sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk, ezért erőteljes lehűlés veszi kezdetét. A jövőhét elejétől már szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, legfeljebb néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor, esetleg hózápor. Erősödik az éjszakai lehűlés, megjelennek a fagyok, napközben pedig általában 4-6 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, felhő, csapadék, köd, ősz, eső, időjárás