A Kárpát-medence felett nyugati áramlás alakult ki, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú és hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban folytatódik a kissé változékony, de összességében az átlagosnál jóval melegebb idő. 

Kedden a hétfőihez hasonló, többnyire változóan felhős, napos időre számíthatunk, erősebb felhőzetnövekedés legfeljebb a délutáni óráktól valószínű.

Szerda virradóra egy gyenge hidegfront halad át felettünk, átmenetileg változékonyabbra fordul az idő. A front útján megerősödő szél és átmeneti felhőzetnövekedés jelzi majd, de számottevő csapadék és lehűlés nem várható, napközben már ismét a napsütésé lehet a főszerep.

Csütörtökön is folytatódik a többnyire napos, kellemes idő, de a hajnali órákban átmenetileg erősebben lehűlhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd:  eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősebben felhős területek, majd napközben egyre több napsütés várható. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos időre számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig estig még folytatódik a száraz, igen enyhe idő, majd szombattól egy mediterrán ciklon hatására egyre csapadékosabbra fordul az idő. A ciklon hátoldalán hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így a hétvégén erős lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, 2015, tavasz, időjárás