Időjárásunkat továbbra is egy anticiklon alakítja, így folytatódik az eseménytelen, csapadékmentes idő. Az anticiklon fölé folyamatosan enyhe léghullámok érkeznek, melyek egyre inkább az alsóbb légrétegekben is éreztetik majd hatásukat. A hétvégén fokozatos felmelegedés várható, a vasárnap délutáni órákban már akár 18-20 fok közötti csúcshőmérsékleteket is mérhetünk majd és jelentősen mérséklődik az éjszakai lehűlés.

Többnyire változóan felhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban átmenetileg erősebben felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak majd, ezeken a helyeken mérsékeltebb lesz a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, csak az erősebben felhős tájakon lehet ennél hűvösebb. A késő esti órákra 6-8 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: a változóan, időnként erősebben felhős ég mellett, hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 16-18 fokig melegszik a levegő. A tartósan napos tájakon akár 20 fokot is mérhetünk majd.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, néhol azonban átmenetileg erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 16-18 fokig melegszik a levegő, néhol azonban ennél melegebb is előfordulhat majd.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a többnyire eseménytelen, csapadékmentes idő. A több-kevesebb napsütés mellett, időnként felhők érkezhetnek fölénk, ebből azonban nem valószínű csapadék. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, köd, eső, felhő, ősz, csapadék, időjárás