Anticiklonális hatások alakítják a Kárpát-medence időjárását, ezért folytatódik az eseménytelen, csapadékmentes idő. A leszálló légmozgások hatására általában változóan felhős, napos, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz az idő. A anticiklon fölé kissé enyhébb léghullámok érkeznek a magasban, ennek hatására erősödik a ködhajlam. Éjszakánként egyre többfelé képződik köd, ami néhol akár egész nap is megmaradhat, máshol azonban többnyire napos, száraz időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak majd.

A tartósan ködös, ködfelhős körzetekben nem lesz melegebb 7-8 foknál, ezzel szemben a napos tájakon akár 13-15 fokot is mérhetünk majd.
A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: általában változóan felhős, napos időre számíthatunk, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél gyenge marad. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon csak 7 fok valószínű. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire változóan felhős, napos idő várható, néhol azonban tartósabb ködfoltok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon csupán 7-8 fok várható.

Szombat: napközben napos, felhős, illetve tartósan ködös tájak váltakozhatnak egymással. A délkeleti szél gyenge marad. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, gyenge fagy előfordulhat. A hajnali órákban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra többnyire 12-14 fok közé melegszik a levegő, de a felhős, ködös tájakon 10 foknál hűvösebb lesz.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól már az alsóbb légrétegekben is enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, emiatt erősödik a nappali felmelegedés és megszűnnek az éjszakai fagyok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, felhő, köd, ősz, csapadék, eső, időjárás