A Kárpát-medence időjárását egy erős anticiklon alakítja, amely a következő napokban sem változtatja lényegesen helyzetét, ezért még napokig folytatódik a mostanihoz hasonló jellegű idő. Az anticiklon fölé enyhébb léghullámok érkeznek, ennek hatására a következő napokban erősödik  a ködhajlam. Éjszakánként egyre többfelé képződik sűrű köd, ami helyenként akár egész nap is megmaradhat majd, máshol azonban felszáll a köd és hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. A hajnalok továbbra is fagyosak lesznek, napközben pedig többnyire 10-12 fokig melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon nem lesz melegebb 6-7 foknál.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: többnyire változóan felhős, napos idő várható, néhol azonban tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete általában 10-12 fok között alakul, de a tartósan ködös tájakon 6 fok várható. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, többfelé képződhet sűrű köd. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon 6-7 fok várható.

Péntek: a reggeli ködök feloszlása után, többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél gyenge marad. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra a napos tájakon 13-15 fokig melegszik a levegő, de a ködös tájakon 7 fok valószínű.

Távolabbi kilátások: vasárnapig folytatódik az eseménytelen idő, majd a jövőhét elején egy gyenge front éri el hazánkat, melynek hatására csökken a ködhajlam.

A megélénkülő széllel enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, ősz, köd, időjárás