A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, amely a következőkben sem változtatja helyzetét, ezért folytatódik a változóan felhős, napos, helyenként ködös idő. Továbbra is erős lesz az éjszakai lehűlés, a tartósan derült helyeken gyenge fagyok is előfordulhatnak majd, máshol pedig sűrű ködfoltok képződnek, melyek egy része a délelőtti órákra feloszlik.

A nappali hőmérséklet jelentősen függ majd a felhőzet és köd területi lefedettségétől. A napos tájakon 15 fok körüli, kellemes hőmérsékletű idő várható, ezzel szemben a tartósan felhős, ködös helyeken ennél jóval hűvösebb lesz.

Megjegyzés: előfordulhatnak olyan helyek is, ahol az éjjel kialakult köd csak nehezen, vagy egyáltalán nem oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, amely akár tartósan is megmaradhat. Ezeken a tájakon csak 10 fok körül alakulnak a legmagasabb nappali hőmérsékletek. A napos, valamit a ködös, ködfelhős területek térben és időben váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, illetve erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, de a tartósan ködös tájakon 10 fok várható. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósabban felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, helyenként azonban gyenge fagy is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő, de a tartósan felhős, ködös tájakon 10 fok lesz.

Kedd: változóan felhős idő mellett, több-kevesebb napsütés is várható, helyenként azonban tartósan ködös, illetve erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, helyenként azonban gyenge fagyok is előfordulhatnak majd. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő, de a felhős, ködös tájakon nem lesz melegebb 10 foknál.

Távolabbi kilátások: a jövőhét végéig folytatódik a mostanihoz hasonló, eseménytelen idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, időjárás, szalinay