Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja, amely a következő napokban sem változtatja helyzetét, így folytatódik a változóan felhős, napos, a ködöktől eltekintve száraz idő.

Időközben az anticiklon fölé néhány fokkal enyhébb levegő érkezik, de ennek hatására fokozódik a ködhajlam, így csak a naposabb tájakon érzékelhetjük a melegedési folyamatot. Az éjszakák továbbra is hidegek lesznek, a tartósan derült tájakon gyenge fagy is előfordulhat, máshol pedig sűrű ködfoltok képződnek, melyek egy része tartósan is megmaradhat.
A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 15 fok körül alakulnak majd, de a tartósan felhős és ködös tájakon ennél jóval hűvösebb lesz.

Megjegyzés: lesznek körzetek ahol az éjjel kialakult köd csak nehezen oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, amely akár tartósan is megmaradhat, ezeken a tájakon csak 10 fok körül alakulnak a legmagasabb nappali hőmérsékletek. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: a változóan felhős, napos időre számíthatunk, helyenként azonban erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 13-15 fok között alakulnak, de a tartósan felhős, ködös tájakon 10 fok várható. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös és erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de néhol gyenge fagy is előfordulhat majd. Hajnalban többfelé képződhet sűrű köd. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, ködös tájakon csak 10 fok várható.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, illetve erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, de néhol gyenge fagy is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, ködös tájakon csak 10 fok valószínű.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a mostanihoz hasonló jellegű idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás