Időjárásunkat egy anticiklon alakítja, amely a következő napokban sem változtatja lényegesen a helyzetét, így folytatódik a változóan felhős, napos, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz idő.

Az éjszakák továbbra is hidegek lesznek, a tartósan derült tájakon gyenge fagyok is előfordulhatnak majd, máshol pedig sűrű ködfoltok képződhetnek, melyek nagy része a délelőtti órákban feloszlik. A nappali hőmérséklet jelentősen függ majd a felhőzet, illetve köd területi lefedettségétől, a délutáni órákra szeszélyes területi eloszlásban, 10-15 fok közé melegszik a levegő.

Megjegyzés: előfordulhatnak olyan helyek is, ahol az éjjel képződött köd csak nehezen oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, amely akár tartósan is megmaradhat, ezeken a tájakon csak 10 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek. A napos, valamint a  ködös, ködfelhős területek térben és időben váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeletire forduló szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. Hajnalban többfelé képződhet sűrű köd. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, ködös tájakon ennél hűvösebb lesz.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, helyenként azonban talaj menti fagyok is lehetnek. Az éjszakai órákban többfelé képződik köd. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, ködös tájakon nem lesz melegebb 10 foknál.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben sem várható lényeges változás, folytatódik a hasonló jellegű idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, ősz, zápor, zivatar, eső, csapadék, időjárás