Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja. A csapadékos időt okozó fontok és ciklonok mesze elkerülik térségünket, ezért a következő napokban is folytatódik az eseménytelen, őszi idő. A leszálló légmozgások hatására változóan felhős, napos, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz az idő várható. Az éjszakák hidegek lesznek, a tartósan derült, szélcsendes tájakon gyenge fagy is előfordulhat, ugyanakkor többfelé képződhetnek sűrű ködfoltok is, melyek nagy része a délelőtti órákra feloszlik.

A több napsütés hatására kissé erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete már elérheti a 15 fokot.

Megjegyzés: előfordulhatnak olyan helyek is, ahol a hajnalban képződött köd csak nehezen oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, ezeken a tájakon kevésbé napos, hűvösebb idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

 

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

Péntek: a változóan, időnként erősebben gomolyfelhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb néhol fordulhat elő átmeneti, gyenge zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de a tartósan derült, szélcsendes helyeken ennél hidegebb is lehet. Hajnalban helyenként ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, többnyire napos idő várható. A délkeleti szél megélénkülhet. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, néhol gyenge fagy is lehet. A hajnali órákban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódhat a hasonló jellegű idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: eső, csapadék, ősz, felmelegedés, zápor, zivatar, időjárás