A hétfői jelentős csapadékot okozó ciklon távolodik térségünkből, mögötte már szárazabb, hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így szerdától már csapadékmentes, de az átlagosnál kissé hűvösebb idő várható.

A hét második felében egyre inkább egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a leszálló légmozgások hatására változóan felhős, napos, a reggeli ködfoltoktól eltekintve többnyire száraz idő köszönt be.

Az éjszakák hidegek lesznek, helyenként gyenge fagyok is előfordulhatnak majd, ugyanakkor többfelé képződhetnek ködfoltok is, melyek többsége a délelőtti órákra feloszlik.

Csütörtöktől kissé erősödik a nappali felmelegedés, de a legmagasabb hőmérsékletek csak helyenként érhetik el a 15 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, a délutáni óráktól elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul, helyenként ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de néhol gyenge fagy is előfordulhat, illetve többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejéig folytatódhat a csendes, párás, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. A változóan felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindennap számíthatunk, néhol azonban tartós ködfoltok is előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, zivatar, csapadék, eső, zápor, időjárás