Délnyugat felől egy mediterrán ciklon csapadékzónája érte el megyénket, amely kedd reggelig várhatóan át is halad felettünk. A ciklon hátoldalán hűvösebb levegő érkezik fölénk, kissé visszaesik a hőmérséklet, a hét második felében azonban már ismét erősödik a nappali felmelegedés.

Hétfőn többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet.
Többfelé várható eső, zápor, néhol akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Kedden eleinte még lehet kisebb csapadék, majd a későbbiekben  elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, szerdától pedig egyre hosszabb időszakokra süthet ki a nap.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak kisebb körzetekben szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte még előfordulhat kisebb csapadék, majd a délutáni órákban egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a reggeli ködfoltoktól eltekintve többnyire napos, száraz idő várható. Az éjszakák hidegek lesznek, helyenként talaj menti fagyok is előfordulhatnak, napközben pedig általában 15 fok körüli, viszonylag kellemes időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, eső, ősz, zivatar, csapadék, időjárás