A kiadós csapadékot okozó ciklon kelet felé mozdul el, így térségünkben ma felszakadozik a felhőzet, napközben hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk.

Kedd hajnalra nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, mérséklődik a légmozgás, ennek következtében erősebben lehűl a levegő. A legalacsonyabb hajnali hőmérsékletek általában 1-3 fok között alakulnak majd, de a kevésbé felhős tájakon gyenge fagy is előfordulhat, illetve többfelé képződhetnek ködfoltok.

Napközben helyenként még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd egy közelgő mediterrán ciklon hatására megvastagszik a felhőzet és a délutáni órákban már eleredhet az eső. A ciklon előoldalán melegebb levegő érkezik fölénk a magasban, így néhány fokkal erősödik a nappali felmelegedés.

Szerdán már a ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, egyre nagyobb területeken kezdődik esőzés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: napközben felszakadozik a felhőzet, ezek után változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete általában 8-10 fok között alakul, helyenként azonban néhány fokkal melegebb is lehet. Késő estére 4-7 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire erősen felhős, párás idő várható, helyenként azonban gyengén felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Eleinte csak néhol lehet kisebb szitálás, vagy gyenge eső, majd a délutáni óráktól már egyre többfelé valószínű eső, zápor. A keleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a derültebb helyeken gyenge fagy is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét végéig folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. Vasárnap estig, összességében nagy mennyiségű eső is hullhat. Kissé erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadékszünet, ősz, időjárás