Nyugat felől egy frontrendszer érte el hazánkat, amely a következő napok időjárását is meghatározza majd. Péntek estig a felhőké lesz a főszerep, csak néhol és átmeneti jelleggel szakadozhat fel a felhőzet. 

Kisebb eső, zápor többfelé és több alkalommal is előfordulhat majd, de jelentős csapadék egyelőre nem valószínű. Az északira, északkeletire forduló légmozgással már hűvösebb levegő érkezik fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés, nagyjából az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű idő köszönt be.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak helyenként szakadozhat fel a felhőzet. Szórványos várható kisebb eső, zápor. Az északi, északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé valószínű kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: nagyrészt erősen felhős idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan valószínű kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombat délutántól egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, megvastagszik a felhőzet és tartós csapadékhullás kezdődik, ami átmeneti szünetekkel akár hétfő délutánig is eltarthat. A ciklon hátoldalán egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, vasárnap és hétfőn már november végi idő várható, 10 fok alatti maximum hőmérsékletekkel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás