Egy hullámzó frontrendszer érte el hazánkat, amely a mai napon nem változtatja helyzetét, ezért meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, de a délutáni óráktól helyenként már felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, eleinte egy-egy zivatar. A lehulló csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan, de helyenként akár jelentős mennyiségű eső is hullhat. További lehűlés várható, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete már csak 17-19 fok között alakul.

Hétfőre megszűnik a csapadék, szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ezért a még felhős helyeken is felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, de továbbra is szeles, hűvös időre számíthatunk.

Kedd hajnalra nyugalomba jut felettünk a hidegfront, mérséklődik a szél, éppen ezért erősebben lehűl a levegő és többfelé képződhet köd. Napközben több-kevesebb napsütésre és kissé erősödő nappali felmelegedésre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a délutáni órákban szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar, felhőszakadás is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A késő esti órákra 15-17 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: napközben többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki egy-egy futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hét közepén újabb felmelegedés kezdődik, de a 30 fok feletti hőmérsékletek nem térnek vissza. Többnyire változóan felhő, napos időre számíthatunk, csak elvétve alakulhat ki futó zápor. A hét második felében egy gyenge hidegfront hatására ismét változékonyabbra fordul időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, időjárás, eső