Déli áramlással afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban is folytatódik az átlagosnál jóval melegebb, többnyire napos idő. A hőhullám megyénkben csütörtökön éri el tetőpontját, ekkor nagy területen mérhetünk majd 31-33 fok közötti maximum hőmérsékleteket, pénteken már néhány fokkal enyhülhet a nagy meleg.

Szombaton egy hidegfront közelíti meg hazánkat, ennek hatására frissebb levegő szivárog fölénk, megszűnik a kánikula, de a várható 26-28 fok közötti hőmérsékletek még mindig jóval magasabbak az ilyenkor szokásosnál. 

Eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának, de ezek egyelőre csak szórványosan fordulhatnak majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak helyenként növekedhet meg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megerősödik. A délutáni órákra 31-33 fokig melegszik a levegő. Késő este 24-26 fok között alakul a hőmérséklet.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. A változó irányú szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb hőmérsékletek a megye északnyugati tájain lesznek.

Szombat: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödök. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól egyre változékonyabbra, hűvösebbre fordul az idő. A jövőhét közepéig többfelé és több alkalommal kell számítani esőkre, záporokra, miközben a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 15-20 fok között alakulnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, ősz, meleg