A Kárpát-medencétől délre egy mediterrán ciklon örvénylik, amelynek áramlási rendszerében nedves léghullámok érkeznek fölénk. Péntek estig változékony, időnként esőkkel, záporokkal tarkított  idő várható, nagy mennyiségű csapadék azonban nem valószínű. 

Csütörtökön eleinte még változóan felhős, napos idő várható, majd napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet és a délutáni óráktól már kisebb esők, záporok is előfordulhatnak.

Pénteken a nap első felében még többnyire felhős idő várható, szórványos gyenge csapadékkal, majd a délutáni órákban már elvékonyodhat, helyenként felszakadozhat a felhőzet. A magasban ugyan már enyhülés kezdődik, de a sok felhő miatt ebből még nem sokat fogunk érzékelni, a csapadékos helyeken 20 fok alatti hőmérsékletek várhatók.

Szombattól délire fordul felettünk az áramlás, amellyel szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk, jelentős javulás kezdődik időjárásunkban.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható kisebb eső, zápor. Az északi, északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul, de a csapadékos helyeken ennél hűvösebb is lehet. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire felhős idő várható, legfeljebb a késő délutáni órákban szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol előfordulhat futó zápor. A délkeletire forduló szél megélénkülhet. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elején már nyárias idő várható, a legmagasabb hőmérsékletek hétfőn megközelíthetik a 28-29 fokot. Keddre egy hidegfront hatására kissé visszaesik a hőmérséklet, majd ezt követően ismét melegszik a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, ősz, időjárás