Egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon áramlási rendszerében ma nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk.

Az erősen felhős, vagy borult égből nagy területen várható eső, zápor, zivatar, helyenként pedig tartós esőzésre is számítani kell.

Napközben több hullámban érkezik fölénk a nedves levegő, ezért az esőzésben néhány órás szünetek is előfordulhatnak majd.

Vasárnapra már szárazabb, de az eddigieknél hűvösebb levegő árasztja el térségünket, felszakadozik a felhőzet, már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok.

A jövőhét elején csendes, napos idő várható, erősödő éjszakai lehűléssel és 20 fok körüli nappali hőmérsékletekkel.

Megjegyzés: a szombati csapadék mennyisége és annak területi eloszlása bizonytalan, de az éjféli órákig helyenként kiadós mennyiségű, akár 20-30 mm eső is hullhat. Néhol felhőszakadás méretű csapadék is előfordulhat majd! 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás.

Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20 fok körül alakul. A késő esti órákra 15-18 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten csendes, kora őszi idő várható. Az éjszakák hidegek lesznek, helyenként 5 fok közelébe hűl a levegő, napközben pedig többnyire 20 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek. A jövőhét végétől ismét változékonyabbra fordulhat időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, zivatar, eső, időjárás, Kaposvár