Ismét jelentős változás előtt áll időjárásunk, a napok óta tartó hűvösebb, csapadékos idő után, a jövőhét végére megérkezik a kánikula.

Az újabb meleghullámot egy Brit-szigetek felett kialakuló ciklonnak köszönhetjük majd. A ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Fokozatos felmelegedés kezdődik, a következő hétvégén már igazi strandidő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek elérhetik a 33-35 fokot.

Mivel a hét közepétől egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, ezért túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk.
A jelenlegi modellszámítások szerint, a hőhullám nem lesz tartós, szeptember első napjaiban már egy hidegfront érhet el minket, ekkor újabb lehűlésre és csapadékra kell számítani.


1. Ábra: a brit ciklon előoldali áramlásában érkezik fölénk az afrikai eredetű levegő.


2. Ábra: augusztus 28-án a déli határainkat már megközelítheti a 35 fokos izoterma.


3. Ábra: a GFS modell fáklyadiagramja Somogy megye területére. A melegedés több lépcsőben zajlik. A legmelegebb levegő augusztus 28-31. között lesz felettünk, akkor nagy területen emelkedhet a hőmérséklet 30 fok fölé. Szeptember első hétvégéjére lehűlés valószínű.

Megjegyzés: a középtávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, hőség, ősz, nyár, kánikula, felmelegedés, időjárás