Időjárásunkat kezdetben még egy ciklon alakítja, amely napközben már gyengül, távolodik térségünkből. Ma eleinte még nedves levegő érkezik fölénk, az erősen felhős égből szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra. A délutáni órákban északnyugat felől már szárazabb levegő szivárog fölénk, csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet és nap hátralévő részében már csak néhol alakulhat ki futó zápor.

Pénteken és szombaton tovább javul az idő, egyre hosszabb időszakokra süt ki a nap, de elszórt záporok, zivatarok kialakulása még ezután sem zárható ki. Szombattól erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már kevéssel 25 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte erősen felhős, vagy borult idő várható, szórványosan esővel, záporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet, már csak néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol előfordulhat zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól már délire fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb levegő érkezik fölénk. Fokozatos felmelegedés kezdődik, a jövőhét elejétől visszatér a nyár.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, ősz, változékony, zivatar, eső, zápor, időjárás