A napi középhőmérséklet Somogy megyében meghaladja a 25-26 fokot, ezért továbbra is a másodfokú hőség figyelmeztetés van érvényben!

Ma még folytatódik az átlagosnál jóval melegebb idő, de már kissé nedvesebb levegő szivárog fölénk, nem lesz teljesen zavartalan a napsütés. Elsősorban a délutáni, esti óráktól növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet és ekkor szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás jégeső is előfordulhat.

Vasárnap tovább fokozódik a zivatarhajlam, a szombatinál jóval nagyobb területeteken kell számítani heves eseményekre. Kissé már mérséklődik a nagy meleg, de még így is 30-32 fok között alakulnak a legmagasabb nappali hőmérsékletek.

Hétfőn megérkezik fölénk a hidegfront, ami várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így napokig meghatározza majd időjárásunkat.

Gyakran lesz erősen felhős az ég és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, vagy akár tartós eső is előfordulhat majd. Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 25-27 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: eleinte túlnyomóan napos, száraz idő várható, majd a délutáni óráktól időnként már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan valószínű zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 35-37 fok között alakul. Késő estére 25-28 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A déli óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat majd. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: a gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben változékony, időnként az átlagosnál is hűvösebb idő várható. Az erősen felhős égből többfelé és több alkalommal kell számítani esőkre, zivatarokra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, Somogy, időjárás