A napi középhőmérséklet Somogy megyében 25-26 fok felett alakul, ezért a másodfokú hőség figyelmeztetés van érvényben! 

Ma erős UV sugárzás várható! 

Az idei nyár eddigi leghosszabb hőhulláma a napokban éri el tetőpontját, pénteken és szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 37-38 fokot. Többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb szombat délutántól alakulhatnak ki elszórtan zivatarok.

Vasárnaptól változás kezdődik időjárásunkban, egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét, amelynek előterében már nedves, labilis levegő érkezik fölénk. Napközben erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat, felhőszakadás és jégeső kíséretében. Napközben már enyhül a nagy hőség, de még így is 30-32 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. Hétfőtől már jelentősen mérséklődik a meleg és egyre nagyobb területeken kell számítani csapadékra.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szélé kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 35-37 fok között alakul. Késő estére 27-29 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, időnként azonban megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél kissé megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. A délutáni óráktól egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás és jégeső is lehet. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig változékony, gyakori záporokkal, zivatarokkal tarkított idő vártató. A hőmérsékletek többnyire 25 fok körül alakulnak, de a tartósan csapadékos tájakon ennél is hűvösebb lehet. 

A hét második felétől javul az idő, kisebb felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hétvége, kánikula, nyár, időjárás