A napi középhőmérséklet Somogy megyében meghaladja majd a 25-26 fokot, ezért továbbra is a másodfokú hőség figyelmeztetés van érvényben!

Ma erős UV sugárzás várható!

Déli áramlással továbbra is száraz, igen meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Az idei nyár eddigi leghosszabb hőhulláma a következő napokban éri el tetőpontját, a legmagasabb hőmérsékletek helyenként a 37-38 fokot is megközelíthetik majd.

Eleinte túlnyomóan napos, száraz idő várható, majd szombattól a magasban már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának, ezek azonban egyelőre csak elszórtan alakulhatnak majd ki.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél néhol megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 35-37 fok között alakul. Késő estére 26-28 fokig hűl a levegő.

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél néhol megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban erősebben is megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól változékonyabbra fordul időjárásunk, egyre többfelé várható zápor, zivatar. A hőség lassan megszűnik, a jövőhét elején már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő várható. Augusztus 20-tól újabb felmelegedés kezdődhet, de a hőség várhatóan nem majd vissza.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, Somogy, időjárás