Ma erős lesz az UV sugárzás! A napi középhőmérséklet Somogy megyében meghaladja a 25 fokot, ezért a másodfokú hőség figyelmeztetés van érvényben! 

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon, valamint a fölénk érkező afrikai eredetű, igen meleg léghullámok együttes hatása alakítja. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz az idő, csak elvétve alakulhat ki egy-egy rövid ideig tartó zápor, zivatar.

A következő napokban folytatódik a hőség, napközben általában 35-37 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók, hajnalonta pedig 20 fok körüli minimum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 35-37 fok között alakul. Késő estére 27-29 fokig hűl a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél néhol megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is marad a hőség, bár a jövő hétvégén már 1-2 fokkal mérséklődhet a nagy meleg. Eleinte száraz idő várható, majd a hét második felétől labilis levegő érkezik fölénk, megnő a záporok, zivatarok esélye.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Somogy, hőség, időjárás