A napi középhőmérséklet Somogy megyében 27 fok felett alakul, ezért a harmadfokú hőség figyelmeztetés van érvényben! A térségünkben valószínű heves zivatarok, illetve felhőszakadások miatt az elsőfokú figyelmeztetés van érvényben!

Egy közelgő hidegfront előterében ma meleg, növekvő nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. A nap első felében még többnyire napos idő várható, majd a délutáni, kora esti órákban erős gomolyfelképződés kezdődik, és egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Napközben még igen meleg idő várható, a legmagasabb hőmérsékletek általában 35 fok körül alakulnak, majd a késő esti óráktól már hűvösebb levegő szivárog fölénk, megkezdődhet a hőmérséklet csökkenése.

Vasárnap hajnalban hidegfront halad át felettünk, az átmenetileg erősebben megnövekvő felhőzetből újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki, majd a délelőtti órákban már felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap. A megerősödő északnyugati széllel 7-8 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, a legmelegebb délutáni órákra már csak 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn átmeneti kisebb felmelegedés várható, majd a késő délutáni órákban újabb, gyenge hidegfront érheti el térségünket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az eleinte délkeleti, majd később északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. Késő estére 27-30 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak záporok, majd a délelőtti órákban már felszakadozik a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap. Az északnyugati szél időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg a délutáni óráktól kell számítani záporokra, zivatarokra. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a kissé változékony, összességében az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. A hét második felében jelentős felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, strand, enyhül, zivatar, kánikula, hőség, front, zápor, időjárás