A napi középhőmérséklet Somogy megyében már elérheti a 27 fokot, ezért a harmadfokú hőség figyelmeztetés lépett életbe!

Időjárásunkat egy anticiklon alakítja, a felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz az idő, csak kevés helyen alakul ki egy-egy hűsítő zápor, zivatar.

Az anticiklon fölé a következő napokban afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így további erős felmelegedés várható, országos hőség köszönt be. A legmagasabb nappali hőmérsékletek a hétvégén már elérhetik a 37-39 fokot és az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést.

Eleinte napos, száraz idő várható, majd vasárnap kissé labilis levegő érkezik fölénk, több lesz a gomolyfelhő felettünk és elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő.

Szombat: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 36-38 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A délutáni órákra 35-39 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jelenlegi számítások szerint, a hőség akár a hónap végéig is kitarthat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, Somogy, időjárás