Ma erős UV sugárzás is várható!

Hazánk időjárását a következő napokban egy anticiklon, illetve a fölénk érkező afrikai eredetű, igen meleg léghullámok együttes hatása alakítja majd. Az egyre melegebb levegő több hullámban érkezik fölénk, így napról-napra fokozódik a kánikula, szombaton már országos hőségre, 36-38 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk.

Többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar, ám ezek sem enyhítenek majd a hőségen.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb a késő délutáni óráktól alakulhat ki néhol hűsítő zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél néhol megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. A késő esti órákra 24-26 fok közé hűl a levegő.

Péntek: napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki frissítő zápor, esetleg zivatar. A délnyugati szél néhol megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 36-38 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jelenlegi számítások a szerint, a hét második felétől kezdődő hőség, akár 7-10 napig is eltarthat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, kánikula, strand, hőség, front, időjárás