A friss radar felvételen már megjelentek azok a heves zivatargócok, amelyek a délután folyamán Somogy megye területét is elérik.

A közelgő hidegfront előterében, egy úgynevezett meleg nedves szállítószalag alakult ki, amelyen sorra pattannak ki az egyre erősebb zivatarok. A friss számítások szerint, megyénket nagyjából 16-18 óra között érhetik el a zivatarok, de lokálisan már ezt megelőzően is előfordulhatnak majd.

Alakul...

Posted by Kapos Pont on 2015. július 8.

Szupercellás zivatar, illetve nagyobb területet érintő zivatarrendszer is előfordulhat majd. Fő veszélyességi tényező a nagy méretű jég ( 3-5 cm ), illetve a zivatarok, vagy front környezetében viharossá fokozódó szél lesz.

Elsősorban a Balaton térségében, akár 110-120 km/h erősségű szélvihar is előfordulhat majd, ami már komoly károkat okozhat. Lokálisan felhőszakadások is előfordulhatnak, de lesznek tájak, ahol a front csapadék nélkül vonul át.

null

1. Ábra: a friss radaron már szépen kivehetők a fejlődő, egyre erősebb zivatarcellák! 

null

2. Ábra: a friss műholdfelvételen az Ausztria feletti hidegfront látható. A front tolja maga előtt a meleg, labilis levegőt, amelyben egyre több zivatargóc képződik. A zivatarrendszer hamarosan eléri hazánkat.

null

3. Ábra: Szlovéniában már kialakult egy szupercella, amely éppen Somogy felé halad. A  közepén látható a lilás szín a cella jégmagja.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jön, vihar, somogy, időjárás, kaposvár