Június végétől átrendeződés kezdődik időjárásunkban, az eddigi északnyugati irányítás fokozatosan felszámolódik, megszűnik a hűvös levegő utánpótlása. A Kárpát-medence időjárását egyre inkább anticiklonális hatások, azaz a száraz, leszálló légmozgások alakíthatják majd.

A sok napsütés hatására erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén már az ilyenkor szokásos, nyárias hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A hónap utolsó napjaitól fokozatosan egy ciklon áramlási rendszerébe kerülhet hazánk. A ciklon előoldalán afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik fölénk, további erős felmelegedés várható, július első napjaiban beköszönt a hőség. Kezdetben még 28-30 fok közötti hőmérsékletek várhatók, majd a későbbiekben már egyre nagyobb területeken mérhetünk 35 fok körüli forróságot. A jelenlegi számítások szerint, a legmagasabb hőmérsékleteket a június 30. és július 3. közötti időszakban mérhetjük majd, ezt követően átmenetileg kissé mérséklődhet a kánikula.

A keddi napot leszámítva, nagy területre kiterjedő, jelentős csapadék a következő időszakban nem valószínű, helyi záporok, zivatarok azonban továbbra is előfordulhatnak majd.


Megjegyzés: a középtávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzés értékű.

null

1. Ábra: egy ciklon előoldalán afrikai eredetű, igen meleg légtömegek közelítik meg hazánkat. 

null

2. Ábra: a GFS modell hőmérsékleti előrejelzése július 2-re. A modell nagy területen vár 35 fok köröli csúcshőmérsékleteket.


null

3. Ábra: fáklya diagram a délnyugati országrészre. A keddi lehűlés után, a hét második felétől fokozatos felmelegedés kezdődik. Az újabb hőhullám jún. 30. és júl. 3. között tetőzhet, ezt követően mérséklődhet a nagy meleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, meleg, nyár, időjárás